Windows alkalmazások használata - a wine telepítése az Ubuntu Linux rendszerre

Sokak örömére megjelent a wine legújabb és legstabilabb verziója, amelynek segítségével a windows rendszerekre írt alkalmazásokat - például akár a népszerű Total Commander-t is, vagy akár a GTA IV-et is - telepíthetjük és futtathatjuk az Ubuntu Linux rendszerünkön.

1.) Letöltés és telepítés

Terminál-ban adjuk hozzá a következő szoftvertárolót:

sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-wine/ppa

Ezután frissítsük a rendszerünket:

sudo apt-get update

És végül telepítsük a wine - továbbá a sok hasznos gyorsfunkciót felkínáló winetricks - programcsomagokat.

sudo apt-get install wine1.6 winetricks

2.) Indítás és használat

Sikeres telepítést követően - Classic-felületen - megtaláljuk a wine összetevőire vonatkozó menüpontot az Alkalmazások -> Wine útvonalon.

Kezdésképpen indítsuk el a wine beállításait tartalmazó menüpontot - A Wine beállítása - vagy pedig Terminál-ban a winecfg parancs kiadásával -, ahol a windows programok futtatási környezetét tudjuk részletesen beállítani.

A windows rendszerekre írt .exe kiterjesztésű állományokat - például a telepítésekhez megszokott Setup.exe - egyszerűen lefuttathatjuk hasonlóképpen, mintha windows rendszerben lennénk, kattintsunk rá duplán bal egérgombbal.

A telepített windows alapú programok eltávolítását - Classic-felületen - az Alkalmazások -> Wine -> Wine szoftverek eltávolítása menüponton keresztül - továbbá Terminál-ban a wine uninstaller parancs kiadásával - tudjuk elvégezni - hasonlóképpen, mint a windows rendszerben jól ismert Vezérlőpult -> Programok hozzáadása és eltávolítása menüpontban.

A wine által használt, úgynevezett C:\ meghajtó tartalmát például az Alkalmazások -> Wine -> A C: meghajtó tallózása menüpontról érhetjük el.

És íme például a Microsoft Office 2010 Linux-on való futásának igazoló képernyője :) :

3) Kapcsolódó weboldalak

- a wine által hivatalosan támogatott alkalmazások listája
- windows alapú programok telepítése legegyszerűbben az Ubuntu Linux rendszeren
- winetricks - a wine használatát - főleg kezdőknek - megkönnyítő segédprogram

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.